Vm i Ryssland

2006 var senast som Sverige fick äran att delta i VM-slutspelet. I år har det hänt igen. Spännande ska det bli att se hur långt det räcker. Sist kom vi till åttondelsfinal. Vi mötte då lag som England, Paraguay Trinidad och Tobago i gruppen. I år ser det helt annorlunda ut och vi får se hur långt det håller.

25 juli 2015 avgjordes lottningen på grupperna som ska spelas i VM. Det är nio olika grupper och Sverige hamnade i grupp 9 tillsammans med Frankrike, Holland, Vitryssland och Luxemburg. Av totalt 54 platser har UEFA fått tilldelat sig 13 platser, så det är inte helt enkelt att komma vidare från kvalet.

Den första matchen spelades på hemmaplan, Friends Arena i Stockholm, mot Holland. Det var ett nervöst lag som äntrade planen, och det fanns skäl till nervositeten. Förbundskaptenen var alldeles rykande färsk och laget var ett väldigt ungt lag. Det hela gick bra och matchen slutade oavgjort. 7 oktober var det tid för nästa match och då mot Luxemburg. Även här gick det bra, till och med bättre för Sverige lyckade ta hem segern. Självkänslan och självförtroendet bättrades på, men tyvärr räckte det inte mot Frankrike som vann över dem i deras första möte.

Ryssland

Nästa match mot Frankrike, som var på bortaplan slutade med seger för Sverige och helt plötsligt stod de som gruppetta. Detta varade dock inte länge för Holland vann över dem. Vitryssland krossades en andra gång och det gjorde att Vitryssland kunde packa sina väskor och åka hem. Andra mötet mot Luxemburg tog dem hela vägen till playoff mot Italien. Inte precis det lag som de hoppats på att få möta med tanke på att de varit med i VM-slutspelet sedan 1958.  Sverige höll nerverna i schack och lyckade ta hem segern på hemmaplan och sedan, mot alla odds, spela oavgjort på bortaplan. Därmed var Sverige klara för VM-slutspel i Ryssland med start den 14 juni 2018.

Bäst odds

Vilket lag ger då bäst odds inför VM? Var ska man satsa sina pengar? Just nu står det mellan stornationerna Tyskland och Brasilien som delar topplistans förstaplats med 6 gånger pengarna för en vinst. De toppar för att de lyckats visa framtårna både vad det gäller offensivt spel och defensivt spel. Strax bakom dessa lag, lite i skuggan hittar man Frankrike som ger 6,5 i odds. Spanien ger 8 gånger pengarna om de vinner, och Argentina hela 9 gånger pengarna.  Det finns de som säger att man ska titta lite extra på Belgien. De har aldrig varit med i VM, men har ett mycket bra lag med många fina namn på startfältet, kanske har de bästa mittfältet i VM, vem vet?!

VM-odds

Att få var med i VM är stort för de allra flesta länder, och finns det då fler otippade lag med potential att komma långt i VM-slutspelet? Kroatien är ett land som inte har imponerat på kvalspelet, men som ändå inte bör räknas bort. De har ett mycket bra lag och många fina spelare. Dock en förbundskapten som inte är direkt van att leda stornationer. Vi ska också säga ett par ord om Sverige, som trots sitt klimat tagit sig genom kvalet och tagit en av de tretton platser som Europa fått sig tilldelat. Man hittar Sverige på 21:a plats med ett odds på 176 gånger pengarna. Inte direkt bland stornationerna, men ändå. Det bli hur som helst spännande att se hur långt de kan ta sig. Självklart håller vi tummarna för en finalplats!