Vägen till Vm 2018 i Ryssland

Senast gången Sverige deltog i ett VM var 2006. 2018 hände det igen. Sist kom vi till åttondelsfinal. Vi mötte då lag som England, Paraguay Trinidad och Tobago i gruppen. I år ser det helt annorlunda ut och vi får se hur långt det håller.

Sommaren 2015 avgjordes lottningen på grupperna som skulle kvalaspela till VM. Det var nio olika grupper och Sverige hamnade i grupp 9 tillsammans med Frankrike, Holland, Vitryssland och Luxemburg. Vilket får ses som en riktigt tuff grupp för våra svenska kämpar.

Den första matchen spelades på hemmaplan, Friends Arena i Stockholm, mot Holland. Tuff start men allt att vinna och det hela slutade bra med ett oavgjort resultat. 7 oktober var det tid för nästa match och då mot Luxemburg. Även här gick det bra, till och med bättre för Sverige lyckade ta hem segern. Självkänslan och självförtroendet bättrades på, men tyvärr räckte det inte mot Frankrike som vann över dem i deras första möte.

Nästa match mot Frankrike, som var på bortaplan slutade med seger för Sverige och helt plötsligt stod de som gruppetta. Detta varade dock inte länge när Holland hade vunnit över dem. Vitryssland kördes sedan över och kunde lägga ner sina ambitioner att ta sig vidare. Andra mötet mot Luxemburg tog dem hela vägen till ett tufft playoff mot Italien.

Sverige höll nerverna i schack och gjorde en heroisk match och lyckade ta hem segern på hemmaplan och sedan, mot alla odds, spela oavgjort på bortaplan. Därmed var Sverige klara för VM-slutspel i Ryssland med start den 14 juni 2018.