Har du full koll på vad betting är men är mer osäker på hur odds egentligen fungerar? Det är faktiskt ganska många som delar den osäkerheten och vi ska därför göra vårt bästa för att reda ut begreppen och försöka klara ut alla frågetecken.

Så sätts oddsen

Sannolikheten styr

Ett odds visas i siffror och det som styr vilken siffra som ska visas är hur stor sannolikhet det bedöms vara att en viss händelse ska inträffa.

Om det till exempel står en match mellan Malmö FF och Kalmar FF på schemat bedömer man alltså hur stor sannolikheten är att Malmö FF ska vinna över Kalmar FF i matchen. Detta gäller även om det spelas på över ett visst antal mål. Hur stor är sannolikheten att det ska bli mer än fem mål i matchen?

Det är alltså detta som visas genom den siffra som presenteras. Naturligtvis är det inte bara en persons gissning som ligger till grund för sannolikhetssiffran som presenteras. Personer på spelbolagen tar hjälp av såväl statistik som olika analysverktyg för att ta fram de odds som gäller.

Oddsen spelar stor roll

Du har förstås sett oddsen presenteras när du ska betta på olika sportevenemang men du kanske har funderat på hur stor betydelse oddsen egentligen har. Faktum är att de har väldigt stor betydelse. Det är nämligen oddsen som avgör hur mycket pengar du kommer få om du vinner.

Om oddsen är låga får du en ganska låg utdelning medan höga odds ger dig stora vinster om du lyckas vinna. Oddset multipliceras helt enkelt med insatsen. Låt oss till exempel säga att du väljer att satsa 100 kronor på att Malmö FF ska vinna och oddset är 1,22. Du kommer då att få 122 kronor om Malmö FF skulle vinna.

Om du däremot hade spelat på att Kalmar FF skulle vinna och de hade gjort detta, till ett odds av 5,00 hade du vunnit 500 kronor. För att göra det lite enklare att förstå kan man säga att ett odds på 1.05 innebär att sannolikheten att detta ska ge vinst är 95%. Om oddset är 2.00 anses chansen vara 50 % till vinst och om oddset är 100 anses chansen vara 1 %.