Så sätts oddsen

Hur sätts egentligen de odds som visas på spelsajterna? Är det någon kunnig person som försöker komma med sina bästa gissningar eller vad är det som händer? Svaret är att oddsen är betydligt bättre underbyggda än så. De tas fram med god hjälp av statistik samt analyser. Detta är också anledningen till att oddsen oftast är ganska lika på de flesta bettingsidor. De flesta spelbolag använder samma typ av analyser och naturligtvis ungefär samma statistik för att beräkna sina odds.

sätta odds

Vad vägs in?

Vad är det då för statistik man tittar på när oddsen sätts? Det beror naturligtvis på vilken typ av spel det gäller, men på det stora hela tittar man på statistik som visar hur tidigare matcher eller tävlingar gått, hur det har sett ut när de olika lagen eller spelarna mötts förut, hur många mål de olika lagen snittar på, när i matcherna lagen brukar göra mål, hur många hörnor som brukar dömas för de olika lagen och många andra faktorer. Naturligtvis gäller inte detta alla typer av odds. I andra tävlingar som till exempel speedway tittar man istället på hur de olika förarna brukar klara sig från de olika startspåren, hur många poäng de olika förarna brukar plocka i genomsnitt, vilka förare som lyckas bra på vilka banor och sådana saker. Det finns statistik för alla typer av sporter och event, och det är alltså denna man till stor del baserar oddsen på.

Höga odds sätts när sannolikheten bedöms som liten

Att ett spelbolag sätter väldigt höga odds på en händelse innebär att de bedömer sannolikheten att detta ska inträffa som väldigt låg. Detta kan vara bra för dig att komma ihåg. Det innebär nämligen att du har ganska liten chans att vinna om du spelar på det alternativet, men i gengäld vinner du ganska mycket pengar om det faktiskt skulle ske. Om du är en riktig spelare som gärna kör en chansning i hopp om att kamma hem storkovan kan det vara en smart idé att spela på de höga oddsen, men om du hellre vill vinna ofta och lite är det klokare att spela på låga odds. Naturligtvis bör du också själv räkna ut sannolikheten utefter dina perspektiv. Kanske har du riktigt bra koll på formkurvan för ett visst lag och tror dig se något som inte spelbolagen sett. Då kanske du kan ro iland en riktig chansning.