Hur lång är kinesiska muren?

Trots att vi än idag inte har ett tydligt svar på varför den enorma muren byggdes finns det ingen som kan förneka att den kinesiska muren har en imponerande närvaro. Den har blivit en viktig sevärdhet för nyfikna turister, och det är sällan som Kina avbildas utan att muren inkluderas. Vi är alla medvetna om att den kinesiska muren är förbluffande lång, men exakt hur lång är denna mur egentligen? Fortsätt att läsa för att få svar på frågan!

Så lång är den kinesiska muren

Det största byggnadsverket som vi har här i världen är just den kinesiska muren, och den är en maffig 240 mil lång. Rom byggdes dock inte på en dag, och detsamma kan sägas för den kinesiska muren. Det var redan under 700-talet f.Kr som muren började byggas, och under tidens gång har fler och fler sektioner lagts till. Om du hade besökt den kinesiska muren idag hade du traskat över delar som byggdes så sent som på 1600-talet. Då muren är så lång går solen vid den östra delen upp två timmar tidigare än vid den västra. Där muren är som bredast har den även en imponerande bredd på hela 7 meter.

Varför byggdes den kinesiska muren?

Historiker och arkeologer är fortfarande inte helt säkra på varför den kinesiska muren byggdes och vad dess syfte var. Ett handelshinder och skydd mot nomadiska stammar var två av många teorier som lyftes fram. Muren har även fungerat som en gräns rent kulturellt. Medan folket utanför muren var nomader fanns det innanför muren en sorts jordbrukskultur, och dessa två kulturer hade svårt att hålla sams. För att bygga muren krävdes miljontals människor, och det sägs att ungefär en miljon personer dog under byggandet, men den exakta siffran är det ingen som känner till.